Insanity étkezési alapok

Azoknak, akik most kezdik az Insanity edzést, összefoglaljuk, hogy a nutrition guide és a saját tapasztalataink alapján hogyan javasolt megtervezni az étkezéseket.

A táplálkozás alapja a clean eating piramis. A lényeg: naponta 5-ször kell enni. Ehhez 5X10 menüt ad a z Insanity nutrition guide amiből akár mozaik étrendet is lehet készíteni. Napi legalább 2-2,5 liter víz fogyasztása szükséges!

Első lépésben ki kell számolni a szükséges kalóriabevitelt. Ehhez kell igazítani az étkezést. Insanity-vel lehet enni rendesen, mert kell az energia! Ha ajánlhatom, az orvosi lexikon kalkulátorát használjátok. Aktivitásnál a „közepes” lehetőséget kell bejelölni, és akkor látható, hogy súlymegtartáshoz, csökkentéshez vagy növeléshez mennyi kell. Viszont az Insanity esetén a tápanyagszükséglet arányai változnak. Itt 40% szénhidrát, 40% fehérje, és 20% zsír az irányadó, amit nagyon fontos betartani!

Általában 2,5-3 óránként kell megoldani a kajálást. Evés után 2 órával lehet edzeni. Ezt mindenképp ki kell várni. A program első hónapjában egy étkezés alkalmával átlag 285-305 kalóriát kell bevinni. Másodikban ezt fel kell emelni 400-ra az edzések nehézsége miatt. Persze akad étkezés, ahol alacsonyabb a kalóriaérték, másutt pedig magasabb. Az arányok mindig kijönnek, a mi receptjeink alapján.

Irányelvek: Gyümölcsök és tejtermék félék inkább délelőtt legyenek. Főtt ételt 3-4-5. étkezés alkalmával fogyaszthatunk. A zsírszegény túró belefér este is.

Alapanyagok:

  1. Gyümölcsök: piros bogyósok (málna,eper, ribizli, feketeszeder, meggy, cseresznye stb.) zöldalma, ananász, dinnye, banán (mértékkel!).
  2. Zöldségek: törekedjünk a ZÖLD színre (spenót, jégsaláta, madárbegy saláta, zeller, spárga, brokkoli, póréhagyma) karfiol, olykor répa belefér.
  3. Gabonafélék: zabpehely, teljes kiőrlésű gabonafélék, és pékáruk,  esetleg csökkentett szénhidráttartalmú termékek.
  4. Babfélék és hüvelyesek: sárgaborsó, lencse, fekete bab.
  5. Húsok: könnyű, fehér húsok: csirke,pulyka, hal, nyúl, vörös húsok közül: marha.
  6. Zsiradék: olivaolaj, magolajak,sütéshez-főzéshez: kókuszzsír, esetleg mangalica zsír, margarin tiltólistás!
  7. Tejtermékek: zsírszegény sajtok,zsírszegény túró és tej, mandulatej, szójatej, zabtej, rizstej
  8. Alkohol: STOP. Ritkán egy pohárszáraz vörösbor belefér

Kép

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s