Ha a méret csökken, az ego nő?

Hogyan hat az életmódváltás a személyiségre? Nap mint nap látni bejegyzéseket csodás before-after képekkel. A képek láttán kétszer sem mondom, hogy az első gondolata mindenkinek az, hogy “ez igen!”. Aztán, kétesélyes: “jó úton haladok”, “úgy sem fog menni”. Jó kondival és étrenddel két hónap alatt is el lehet érni a vágyott alakot. De aki a nulláról indul, az igenis legyen türelmes, kitartó. Hosszú az út, amely megváltoztat. Nem csak testileg, lelkileg, és mentálisan is.

Nem kezdek bele a teljes sztoriba, mert az jó hosszú lenne, aki kíváncsi rá elolvashatja a FattyBoom blogon. Arról van itt szó, hogy az életmód váltás mit is jelent. Ha már csak a szóból indulunk ki: életmód. Az élet nem más mint a világ fejlődési folyamata. Az életmód pedig az ember tevékenységi-magatartási rendszere, amely a különböző helyzetek és történelmileg és társadalmilag változó szükségleteink kielégítését szolgálja. Az életmód a sajátunk, a személyiség alapja, nemcsoda hogy mindenre kihat.

Ha csak egy pár before-after képet megnézünk amik testi változást prezentálnak, láthatjuk a sikert. Nekem ezeken a képeken megakad ugyan a szemem, de csak egy pillanatra. Mert utána rögtön a tekintetet figyelem. Az “ilyen volt” képeken rendszerint egy visszafogott testtartású, szerény tekintetű valakit látok, aki így lecsupaszítva még sebezhetőbbnek tűnik. Az “ilyen lett” képeken egy magabiztos kiállású, elszánt tekintetű, erős egyént látni. És innentől nemigen van mit magyarázni. A ruha ápol és eltakar, védettséget ad. Aki kicsit is rendelkezik önkritikával, és tud öltözködni, az kisebb-nagyobb túlsúllyal is jól tudja magát érezni a bőrében. Mert lehet valaki tök egészséges és mégis túlsúlyos. Bár nem lehet általánosítani, de a fiatalok többsége gimi vége, és az egyetemi évek alatt az alkoholtól hízik el. Mert mit tud az alkohol legjobban? Hát oldani a gátlásokat. Tapasztalatból mondom. Le voltam tiltva a túlzott terhelésről, ezáltal jó kényelmemben és a rengeteg buli miatt jól elhíztam. Sok mindenben próbáltam ki magam, mire eljutottam oda ami eredményt ad. Az életmódváltás hosszas és folyamatosan tartó folyamat.

 1489577_10201668907060454_1009383399_o

46-os volt a legnagyobb ruhadarabom. most 36-os a legkisebb. Nem a méret a lényeg? Nem hát! Én jópofa, közösségkedvelő ember voltam, vidám is… az is én voltam, és millió jó sztorim van azokból az évekből is. Csak éppen amit nem látott a kívülálló, hogy nem éreztem jól magam a bőrömben. A váltás alatt sok minden történt, változott, körülöttem, és bennem.

Azt nem mondanám, hogy halkabb voltabb, de biztos, hogy visszafogottabb. A sport és az életmód rendszert hozott az életembe. Tudom, hogy 2,5-3 óránként enni fogok, megtervezem a következő napom, mikor lesz edzés, mik a feladataim, mit fogok enni. Gyakran egész hétre előre csomagolom a kaját. Sokkal feladat orientáltabb vagyok. A célok előtérbe helyeződnek. Nincs a napjaimnak kihasználatlan perce. És igen, amióta váltottam, több a sikerem. Tanulásban, kapcsolatokban, lélekben. Azt mondják, az ego sokszorozódik, ahogy a méret csökken. Más lettem, ez tény. Ahogy a sok ember a before-after képeken. De egy biztos, mi nem felejtünk! Nem feledjük a munkát, amit belefektettünk. Alázattal és büszkén gondolunk a folyamatra. Aki végigment az úton nem ítélkezhet! Igaz, vannak ilyen-olyan rám ragadt dolgok amik az életmóddal jönnek, mint például, hogy pózerkedek a tükör előtt, vagy tükör sem kell, csak egy ablaküveg. Hiú ez? Igen. De ez esetben ez a mérce. Mert lehet hogy más azt látja, hogy “ez mit pózol” (holott nem nyilvánosan teszem), a fejemben az jár, hogy még hol kéne változni.

De egy dolgot ki kell emelni. Nem törekedek arra, hogy tökéletes legyek, mert hibákkal szép az élet, de tuti, hogy amíg edzek, sosem leszek elégedett magammal.  Most is vannak fenntartásaim, de ez egészséges. Egy mondás szerint a sikeres ember, megkapja amit akar. A boldog ember pedig örül annak, amit kap. Én azt mondom a kettő ugyanaz. Mert ha sikeres lehetek, és elérhetem amit akarok, annak rohadtuk tudok örülni! ERGO: a siker boldogít! De a lényeg, hogy abban legyünk sikeresek amit igazán szeretünk, legyen az a szakmánk, a szenvedélyünk a hobbink, a családi vagy közösségi életünk. Bármi! Így van ez a sporttal is. Ha megtaláljuk azt ami igazán a miénk, és igazán jól megy, és nem kínnak éljük meg, akkor jönni fog a siker. Az előtt biztos nem álltam volna színpadra, egy kirívó, nagypofájú, hangos macska szerepében. Most sem magamutogatásból, hanem mert megvan hozzá a kellő önbizalom, ami ennek a sok munkának a gyümölcse. Bízz magadban, és jön a siker! Mélypont? Hát az sok van, de hála felfelé ívelő, és erősödő személyiségednek, és annak, hogy nem vagy rest segítséget kérni, ki is lehet mászni belőle!

Sister-B2

Menni menni muszáj menni! Sokak nagy kedvencével, és a legvégén a sajátommal búcsúzom:

“Ha majd belefáradsz abba, hogy az legyél aki nem vagy, akkor majd végre élvezheted az életet. Idővel rájössz, hogy ez nem csak örömet szerez, hanem valami sokkal mélyebbet ad: értelmet az életednek.” /Choelo/

“Az légy aki vagy, érezd jól magad! És ha elhajózol hosszú vizeken, néhány kikötő még útba ejthető, de mindig visszaérkezel!” /Horváth Charlie/  ….. MERT CSALNI NÉHA ÉR 😀

Advertisement

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s