Örömfőzés, avagy beszámoló a bölcskei Galamb- és nyúlételek gasztrofesztiváljáról

Túl vagyunk az idei “nyúlfesztiválon” is. Harmadik alkalommal szervezte a község önkormányzata, és bizony örömmel tapasztaljuk, hogy minden évben egyre nagyobb az érdeklődés. Azt pedig végképp örömmel tapasztaljuk, hogy idén is sikerült szép helyezést elérnünk a főzőversenyen.

Az idén a szervezők első sorban a civil szervezetek csapatos részvételét várták, de egyénileg is lehetett indulni. A helyi amatőr színi társulatmenü oszlopos tagjaként, idén én sem egyedül főztem. Szerintem a közösségi főzés amúgy is jobb hangulatú, és rengeteg kis pluszt ad az embernek. Először is alap a jó hangulat, aztán meg ott van az is, hogy a közös főzés jó alakalom arra, hogy “hirdessük az igét” a tiszta étkezéssel kapcsolatban. Mert igen, az emberek tartanak az új alapanyagoktól, de ha megismerik, és megtapasztalják, hogyan kell velük bánni, meg is szeretik. Az együttfőzés öröm! Csak jól ki kell találni.

Először is meg kell tervezni a menüt. No nálunk hála az égnek akad egy-két jó képességű, és kiváló ízlésvilággal megáldott emberke, így ez abszolút nem okozott problémát. Alap volt, hogy készítünk előételt, levest, sülteket, és persze az elmaradhatatlan pörköltet. A vezérszálat Gyuri barátom szülte meg, és mindenki hozzátette amit gondol, és végül egy hagyományos, alapvetően magyaros ízlésvilágú menüt rittyentettünk, amelyből egy fogás maximálisan clean lett. Nyilván ez volt az én reszortom. Fűszerezésben előtérbe helyeztük a zöldfűszereket, így ezek mindegyik ételben helyet kaptak.

Miután a menü megszületett, minden fogáshoz jutott pár ember aki foglalkozzon vele.  Teljes csapatmunka ment. Aki nem főzött, az kuktáskodott, díszített, vagy előkészült a tálaláshoz, terített vagy a gyümölcstállal foglalkozott. Persze közben ment a kóstolgatás, beszélgetés. Mint mondtam, az 5 fogásból az első, a pástétom volt maxiclean, de a főzés és nyalakodás már kérdéseket szül. A társulat megszokta a próbák, és közös bulik alkalmával, hogy sok ételt más formában fogyasztok, így nem is volt cinkelés, kíváncsi fülek vártak.

Bár én a pástétommal, és a zablepénnyel foglalkoztam, volt időm mindenhova kicsit odamászni, és kóstolgatni. Nocsapatmeg persze, én is kértem a többieket, hogy kóstoljanak, mondjanak véleményt, és formáljunk közös ízvilágot. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden jobb amit mi magunk készítünk, mint amit a boltban veszünk. A nagy főzéshez én vásároltam. Így odafigyeltem arra, hogy milyen alapanyagok kerülnek a kosárba. Tejtermékekből alacsony zsírtartalmút, fűszerekből többnyire frisset, zöldségeket a helyi kisboltból! Tulajdonképpen a puliszkán és a galuskán kívül minden clean volt. Én pedig úgy gondolom, ennyi belefér. Mert ez itt most a közösségről, a főzésről szólt. Alapvetően a nyúl és galamb is nagyon egészséges, könnyű hús. Ennyi emberre nem lehet (és hozzáteszem nem is akartam, és nem próbáltam) ráerőltetni a reform mániát. Viszont jó alkalom, hogy kicsit mutassunk belőle. Plusz azzal, hogy az 5 fogásból 1 full fittkaja, színesebbé is tettük a menünket.

A díszes társaság menüje majdnem minden kategóriában hozott el plecsnit. 23 nevezőből 3 fogásunk is szép helyezést ért el, illetve megkaptuk a vándorserleget, amit jövőre megvédhetünk! Tehát pörkölt kategóriában a magyaros gombás nyúlpaprikás különdíjat érdemelt. Itt megjegyezték, hogy remekül passzolt hozzá a köret, ami pedig kapros túrós galuska volt. A fokhagymás tűzdelt nyúlgerinc sült kategóriában tejfölös petrezselymes burgonyával sültek kategóriában 3. helyezést érdemelt. A fitness fogás, az avokádós nyúlmájpástétom zöldfűszeres zabpalacsintában ínyencségek kategóriában első helyezést ért el. Mivel a csapat ilyen szépen szerepelt, igényesen, gondosan összerakott menüvel nevezett, ezt szép menükártya kíséretével regisztrálta, azt gondolom valóban megérdemeltük a vándorserleget, amit jövőre bizony megvédünk!!

ea45h

A csapat egy cél hozta össze. A szórakoztatás. Önmagunk, és a település lakosságának szórakoztatása. Ezt pedig a Csókos asszony című operett előadásával értük el. Így a menü, az eddigre már háromszor bemutatott darabunkhoz híven “Josefstadt menü” fantázianevet viselte. Egyszerű de nagyszerűsége tükrözte magát a társaságot, és azt a világot amit a színpadon megjelenítettünk. Nagy örömünkre szolgált, hogy személyesen láthattuk vendégül Oszvald Marikát, és Faragó Andrást, akik szintén a Csókos asszony kulcsszereplői voltak. Számomra külön élmény volt, hogy a pástétommal már tízóraira vendégül tudtuk látni őket, és igazán nagy sikert arattunk. Nem beszélve arról, hogy András jelenleg diétázik, így külön nagyra értékelte, a teljes értékű, tiszta fogást.

Receptek hamarosan!!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s