Rizsből protein? Igen, igen!

Tapasztalataim a rizsproteinnel …

Amikor terveztem a szálkásítást többen mondták nekem, hogy mivel nem készülök versenyre, hagyjam a fenébe a proteinporokat, csupán Tudjuk, hogy ezek a termékek és minden, amit belepakolnak, azt szolgálják, hogy ne fogyjunk el. Az amino savak izomzatunk építőkövei, elengedhetetlen mindenkinek, aki sportol. Így hát nekiálltam natúr terméket keresni. Mint clean eater feladatom és küldetésem is, hogy felkutassam a legtisztább összetevőjű alapanyagokat.

Nem hallottam a rizsfehérjéről korábban, nem is tudtam, hogy egy alapvetően szénhidrát teli alapanyagból fehérjét is lehet készíteni. Szóval kutattam és megtaláltam az AbsoRice-ot.

Kiderült, hogy illik a terveimbe az összetétele és a tisztasága is, így hát gondoltam kipróbálom a szálkásítás során. Az AbsoRice ugyanis 98%-ban természetes, növényi alapú fehérje, ami glutén-, laktóz-, szója- és cukormentes, steviával édesítik, vegánoknak is ajánlják.

Ez a koncentrátum azért tartalmaz csak minimális mértékben szénhidrátot, mert a rizs fehérje koncentrátum előállításának módja ezt lehetővé teszi.  Utána jártam, mert tényleg nem szeretnék itt a levegőbe beszélni.

Szóval a hántolatlan rizs szemeket alacsony hőmérsékletű enzimes eljárással egy masszává alakítják át, amit majd egy centrifugáló berendezésbe teszik. A fehérje, szénhidrát és zsír molekulák különböző tömegének köszönhetően a centrifugális erő hatására az egyes tápanyagok a centrifugáló dobban sávokba tömörülnek. Ezeket mechanikai úton gyűjtik össze. Az összegyűjtött fehérje masszát szárítják, majd porosítják, így készül a rizs fehérje koncentrátum.

A felszívódását tekintve a rizsprotein gyors, a másik összetevője pedig a borsófehérje, lassú. Edzés után kell a gyors felszívódás, az amino eloszlást a vérben pedig a borsó fehérje tartja szinten. Így lehet edzi után, reggelire, vagy este is inni. Emitt az amino összetétele is.

Alapvetően a gyártónál is az volt a motiváció, hogy tejcukor érzékenység miatt az élsportban szükség volt egy mindenmentes táplálék-kiegészítőre. Tóth Virgínia INBA Naturál Olimpia győztes, PNBA Natural Olimpia Győztes, WBPF Világ- és Európa bajnok is az AbsoRice-ot szedi.

Én hogy éltem meg a natúr fehérjére való átállást? Hát szarul 😀 már írtam róla az első hónapos beszámolóban, hogy bizony mint a fűrészpor, olyan íze volt. Aztán turmixoltam és adtam hozzá még steviát és mivel edzés után fogyasztottam némi gyümölcsöt. Eddig csak vanília volt, most bejött a kakaó, kapucsínó, eper és csoki íz is. Ez utóbbiakat kóstoltam. Nagyon finomak, lágy az íze, elégedett vagyok. Megszoktam a rostosságot, és a natúrabb ízt is, és nyilván elkezdtem alkot vele. Nem puffaszt, az anyagcserére is jó hatással van a magas rosttartalma miatt.

Eddig belefőztem már zabkásába, pudingba, muffinba, és tádáá, nem én, de nekem csinálták, zseniális protein szeleteket! Nagyon nagyon finom! Aztán kevertem már túróval és öntöttem sütőtökre, mártogatóst csináltam belőle. Ugyanakkor nem felejtsük el, hogy a tápkiegek nem arra valók, hogy étkezést helyettesítsünk vele, ezért nem kell napi 50 g-nál többet fogyasztani.

mindenfelek.jpg

pudding.jpg

 

proteinbars.jpg
Sif-et az instán itt éritek el: sifroemer http://instagram.com/sifroemer
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s