VÉRt izzadsz a pumpon

Még a szálkásítás program megkezdése előtt találkoztam először a Pump edzésformával a Lite Wellnessben. Éppen teljesen fáradtan kullogtam el az aerobic terem előtt, ahonnan  szenvedő, erőlködő emberekre, motiváló zenére ja és persze egy ordibáló és egyben eye-candy edzőre lettem figyelmes. Le is ragadtam, majd a bambulásomból kizökkentett a rámnyíló teremajtó „lehet csatlakozni”. Én meg hót zavarban: „oké, jövő héten jövök”.

ponymeetstrainer

Amikor csatlakoztam a csapathoz, először azt vettem észre, hogy itt minden egyes nő piszkosul definiált! Szép vállak, túnusos (nem vastag!) karok, erős lábak, kerek popi….. énisénisénisénis!!! Itt érett meg bennem a végső igény arra, hogy a szálkásító programot elkezdjem. Közben beszédbe elegyedtem Vér Tomival, az edzővel is, akire azóta nagyon felnézek. Tudjátok miért? Mert pontosan ugyanazt a motiváló erőt látom benne, amit eddig csak a DVD-n keresztül, az Insanity alatt tapasztaltam Shaun T-től. És igen, szerencsére vannak ilyen elhivatott és őrült szakemberek itthon is. Az edző személyisége, az elhivatottsága, és a profizmusa, ami meghozza ide a sikert, mert ha valaki odateszi magát csodás eredményeket lehet elérni a pump-pal. Hogy én is szakmázzak, bemutatom az edzést, érdemes kipróbálni, ha nem részesítitek előnyben a teremedzéseket, de kerek segget akartok 😀

A pump edzés Új-Zélandról származik, alkotója Philip Mills, aki szerette volna a pasikat is becsalogatni az aerobic órákra. Az edzésen kézi súlyzókat, súlyzó rudat tárcsákkal és steplépcsőt használnak, de ami ezen a pump órán még extra, hogy bootcamp (katonai kiképzést lemodellező fitnesz edzésforma) elemek, saját súlyos gyakorlatok is vannak benne. Gyakran előkerül például a gumikötél, soft ball, fit ball, x-co, szóval nem unalmas móka. Az óra sajátossága még, hogy a nem konditeremben megszokott 8-10-12 ismétléses módszerben történik az izmok megdolgoztatása, hanem a magasabb ismétlésszámon, így az erő-állóképesség fejlesztésén van a hangsúly. A gyakorlatok ismétlésszáma attól függ, hogy melyik izomcsoportra dolgozunk. A cél az, hogy azt az izomcsoportot teljesen elfárasszuk. Néha időre tolunk egy-egy blokkot, itt a fókusz a minél több szabályos elemen van.

Az edzés felépítése a következő: Körülbelül 8 perc a bemelegítés, nyújtásokkal. Majd sokszor kezdünk fekvőtámasz alapállásban futással, jumping-jacks-szel. Aztán következik a kőkemény munka, de ilyenkorra általában már patakokban folyik rólam a víz. Guggolások, combfeszítő, és farizom gyakorlatok, majd jön a felsőtest, sok háterősítéssel és törzs-gyakorlattal. Aztán jönnek a kitörések…. előre, oldalra, hátra, vállunkon végig akkora súlyos rudakkal, amekkorát beállítunk magunknak. Utána következik a váll és a hasizom a végén, levezetés és nyújtás.

IMG_0432

Több szempontból is előnyös! Nemcsak erő-állóképességet fejleszt, javítja a koordinációt, de a keringési rendszert valamint a szív és érrendszeri működést is javítja, felgyorsítja az anyagcserét. Csökken a testzsír-százalék, növekszik és rugalmassá válik izomszövet, mi magunk pedig tónusossá. Így az lassítja az izomszövet leépülést, ami 30 éves kor felett már jelentkező probléma. A hátizmok megerősítésével segít a derékfájdalmak megelőzésében. Szép és helyes testtartás alakul ki.  Ami még nekem is új volt, hogy még a koleszterinszintet és a nyugalmi vérnyomást is csökkenti. Az inak és a szalagok megerősödnek.

Kinek ajánlott? Pasik, csajok, fiatalabb, idősebb is kipróbálhatja, hiszen mi magunknak határozzuk meg a súlyok nehézségét. Találkoztam már az órán 17 éves leányzóval, negyvenes hölggyel, srácokkal is.  Olyan motiváló zenék mennek, hogy mindenki felpörög és elkapja a lendület és a pumpláz. Haloween-kor például volt Michael Jackson thriller, mindig mennek az aktuális slágerek. Kedvenc edzőm remek DJ-nek bizonyul 😀 Nem is beszélve arról, hogy az eredmények viszonylag hamar látszanak. Így aki eddig még nem merte megemelni a súlyzókat, akkor azoknak megint mondom, hogy ezt a tévhitet gyorsan küldjék át egy másik galaxisba. 

A leghamarabb formálódó testrész a comb és a fenék, valamint a vállak. Ezeken a testtájakon hamar jelentkezik a fejlődés, az áhított kockahas pedig csak akkor fog előbukkanni, hogyha az edzést megfelelő (liszt, és cukormentes) táplálkozás is kíséri.  Ezt én is látom magamon úgy, hogy heti egy alkalommal tudok menni pumpra, mert sajnos a többi alkalom délelőtt van. Ugyanakkor azt gondolom ebből heti kettő elég, és mellette mondjuk érdemes egy kardiós edzit is beiktatni.

Tomi 15 éves korában kezdett ismerkedni a súlyzós edzésekkel, edzőként 9 éve dolgozik. Az ELTE Természettudományi Karának Földrajz-Testnevelés szak elvégzése után nem volt nehéz a döntés a fitnesz világa felé. Az alakformáló, dance, zsírégető és pump óák mellett személyi edzőként is dolgozik. Csaportos órákat a Lite-ban, az Arena Fitnessben és a Fitness Factoryban tart, sőt utóbbi kettőben mennek a személyi edzések is.

“Heti 3 edzésnél többet nem ajánlanék, ez az az optimális, mert az izmoknak szüksége van regenerálódásra, így a heti 3 edzés mellé, még be lehet szúrni egy strechinget (mindig hangsúlyozom a nyújtás fontosságát, a sérülések elkerülésére, izmok megrövidülések megelőzésére, és prevenciós szempontból is), és valamilyen meditatív jellegű mozgást is beiktathatunk mellé, ami a lelkünket is ápolja..akár biciklizés, túrázás, hosszú séták, úszás, tánc, stb..”

“Szeretek az emberekkel foglalkozni, nagyon sok pluszt adnak nekem, rengeteg energiát kapok tőlük. Amikor pedig jönnek a visszajelzések, hogy: képzeld, megjegyezték a munkahelyen, hogy milyen sokat formálódtam; vagy: amióta hozzád járok, már nem fáj a derekam; vagy: nem fulladok már ki, amikor elromlik a lift, és lépcsőznöm kell hazafele bevásárlás után, csomagokkal a kezemben – úgy érzem, van értelme annak, amit csinálok. A legszebb dolog az egészben, amire a sport engem is megtanított, hogy: KÜZDJEK. Egy egyszerű példán szemléltetve: bizonyos edzés részben, ami időre megy, és hátra van még 15 másodperc, akkor nem hagyom abba hamarabb a gyakorlatot, csak ha meghallom az intervallum végét jelző csengőt. Akkor sem hagyom abba, ha ott tartok, hogy elájulok vagy elhányom magam. Ha ott a teremben akarod és küzdesz, akkor az élet bármely területén meg tudod ezt csinálni és megállod a helyed.  Ezért hálás és felelősségteljes szakma ez, mert mi állunk ott a vendégek mellett iránymutatóként, támaszként, de az Ő sikerük a Mi sikerünk is lesz a végén.”

Eddig nem ugrottam a csoportos, ugrabugrálós órákra, de ez más. Itt ugyanúgy kipurcansz, mint egy maxos Insanity alkalmával, és megvan a profi támogatás edzői oldalról. Oda vagyok meg vissza nyilván 🙂 És amikor az edzőm is azt mondja, hogy látja a fejlődést rajtam, na akkor merem csak hátba veregetni magam. Nagyon jó, hogy egy egyedül edzős, szenvedős hét után Tomi ott van, és rámordít, hogy nyomjam meg azt a kitörést keményebben, vagy rámpakol még 4 kilót. Én csinálom a saját programom, de sokszor segített a nehézségeken, amiért nagyon hálás vagyok!

10615974_10152703503793724_8598516824197170392_n

Advertisement

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s