ÉLETMÓD vs. DIÉTA – BÓKOLSZ vagy BÍRÁLSZ?

A karácsonyi időszakban találkoztam régen nem látott rokonokkal, ismerősökkel. A legtöbbjük a 70 kilós Katához szokott hozzá. Igazából a bókok és bírálatok aránya körülbelül 50-50% volt, mégsem tudok szó nélkül elmenni a “kórosan sovány vagy” vagy “jaj mostmár tessék hízni” és a kedvencem: “meddig akarod még EZT csinálni?” illetve “meddig diétázol még?” megjegyzések mellett.

Kezdjük akkor azzal mit is jelent az “EZ”. Életmódot jelent. Bogi nagyon szépen leírta egy korábbi posztjában, hogy  az  életmód az ember tevékenységi-magatartási rendszere, ami a különböző helyzetek,  változó szükségleteink kielégítését szolgálja. EZ nem egy átmeneti állapot, EZ az életed része, együtt létezel vele, míg ha diétázol, akkor az pár hónapig, rövidebb szakaszokig tart.

EZ a dolog számomra a clean eating. Három évvel ezelőtt, nem tudatosan, de elkezdtem figyelni a kajára, akkor diétáztam – 10 hónapig. Majd az Insanityvel beköszöntött a tiszta táplálkozás az életembe, és pontosan kettő éve tartom a súlyomat. Nem azért, mert diétázom, hanem életmódot váltottam.

Rengeteget tudok enni, az édességet sem vetem meg. Az alapanyagokat válogatom meg. Jót és jól eszem. És nem aggódok a kalóriák miatt. Még akkor sem számoltam őket, amikor tényleg diétáztam. Igen, a (c)LEANsanity pogramnak része volt a diéta is, ami 3 hónapig tartott. A diétát nem is lehet életmód-szerűen csinálni!

1800445_369750629831291_1081725131_n

A közvetlen környezetemnek körülbelül egy évébe telt, amíg megszokta, hogy EZ bizony az életem része lett. Van aki, poénkodik vele, együtt viccelődünk. De alapvetően mindenki tiszteletben tartja hogy én az esetek 97%-ban nem eszem cukrot, sem finomított szénhidrátot, feldolgozott kaját. És én sem bírálom a környezetemet.  Már ajándékba is paleo és cukormentes sütiket kapok kollégáktól, annyira kedvesek! Azok, akik pedig az első konyhai fail-jeim ellenére is hisznek bennem, hiába adtam nekik rozslisztes, evezőlapát keménységű pizzatésztát, babból készült browniet vagy fűrészpor ízű krékert, nagyon hálás vagyok. ❤

Az első kör Insanity elvégzésével, majd a zsírcsökkentő programmal saját magamon bizonyítottam be, hogy az étkezés az életmód alfája és omegája. Nem véletlen született rólunk már 2013-ban hatoldalas cikk a fitt.info magazinban és közölték le Bogi clean eating recepjeit, már akkor! Mert elsősorban az étkezéssel értük el a formánkat.

Amikor annyi pozitív előnye van, hogy a vérnyomásom, a vérképem, a máj és vesefunkcióim tökéletesek, és állítólag a sejtsorvadásom is minimális, rendszer van az életemben, jókat alszom, energikus vagyok, tudom, hogy csökkentem az esélyét annak, hogy idős koromban gyógyszerekre költsek, akkor kérdem én miért is kéne EZT abbahagynom? Nem fogom! Mert ez nem diéta, nem kell vele leállnom. Értem, hogy aggodalom is van a kritikákban, de nincs miért.

IMG_2054

Amikor olyan támogató közösség van velünk, akik olvassátok a blogot, és bíztok bennünk, jóhogy megyek és elvégzem azokat a képzéseket, amivel még hitelesebben tudok Nekik, Nektek tanácsot adni. Nagyon visz előre ez a közösség, a szakemberek, sportolók, bloggerinák, akiket 2014-ben ismertem meg. Hihetetlenül töltenek energiával, és nem tudatosan, de egy teljesen új irányba indult el miattuk az életem 2014 őszén. A brokkoli ott van előttem, látom az új célokat és addig megyek utánuk amíg el nem érem azokat.

Tehát aggódók, kritikusok, félre az aggályokkal, Kata nem diétázik tartósan. Katának EZ a dolog az életmódot jelenti, nem fogja abbahagyni.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s