Neki már beCSENGEttek! Bemutatkozik a CleansaniTINI első lánya:

Amint az korábbi CleansaniTINI posztból kiderült, nagy fába vágtam a fejszém, amikor kijelentettem, hogy igenis meg lehet ezt az életmód dolgot oldani menzakoszttal, diákbüdzsével. Mindezt úgy, hogy közben az amúgy is testben és lélekben alakuló fiatal szervezet, és idegrendszer ne omoljon össze. Tekintsünk vissza egy mondatban a célra:

„Egészséges(ebb) életmód és mozgás iránti pozitív attitűd kialakítása a fiatalokban, szülőkben, és pedagógusokban.

Kipróbálni, hogy működik a diákbüdzsé egészség terén. Ha 5 étkezésből x étkezés menzakaja, hogy oldjuk ezt meg, hogy mégis legyen tartalmas és értékes tápanyag a napi menüben? „

Mi kell a fiataloknak? Nem szabályok. Irányelvek, türelem, tolerancia. Ezt én meg tudom adni. De ami talán a legfontosabb az a kortárs minta. Mert nyilván nem a „Gipsz Jakab” szabályai szerint fogunk élni, meg nyilván egyszerűbb kipróbálni minden beteg divat diétát. NEM! NEM! NEM! Megtörjük a csendet… térképet adunk az útkeresők kezébe!

De vissza a célokhoz. A fent említett célok tulajdonképpen Cleansanityékre vonatkoznak. Mivel mi nagy hangsúlyt fektetünk a személyre szabottságra, a változatosságra, ezért első delikvensünket is megkértem arra, hogy találja ki a célját, ami nem lehet a „fogyni szeretnék”. Egy komplex célnak kell lennie, ami a miértek miértje, és mindig ott motoszkálhat a fejében. De erről majd a továbbiakban.10672096_787744121290256_2456102055122319162_n

Szóval Ő itt Csenge. A kapcsolatunk egészen baráti. Főleg mióta együtt tevékenykedünk. Ami azzal kezdődött, hogy tesójával ők voltak a szakdolgozatom esettanulmánya. Játszottunk együtt színdarabban, számtalanszor táncoltunk együtt. Volt, hogy én tartottam nekik próbát. Kis idő elteltével Csenge fordult hozzám segítségért. A személyre szabott program után érdeklődött. Naná, hogy segítek Neki! És hát csak kijött belőlem az ifjúságsegítő. Ezek után összeállt a mozaik és megszületett a CleansaniTini.

Csenge 16 éves gimnazista, művészlélek, baromi kreatív, pompásan használja az ecsetet, és igazi közösségi lény. Sok minden érdekli, de éppen ebből fakadóan egy kis kreatív szétszórtság is jellemzi. Amivel nincsen semmi gond, hiszen ettől lesz ő, Ő. Számára a tanulás lételem, szeret tanulni, és nagyon szorgalmas. Emelett jóféle fiatal lévén nem veti meg a bulikat sem. Érzékeny lelkületű lány, elmondása szerint előbb hal bele más bajába, mint a sajátjába. Azt is mondta, hogy teljesen konyhai analfabéta, de persze erre szépen lassan majd rácáfolunk.

Érdekes élmény számomra vele ilyen szinten is dolgozni. Általános tapasztalatom ugyanis, hogy az emberek többsége keveset tud az egészséges táplálkozásról, de arról, hogy mi miért szükséges arról meg aztán főleg. Így teljesen az alapoktól kellett kezdenünk mindent. Aztán jött az, hogy ha 5 étkezésből mondjuk 3 vagy 4 már tiszta, azzal rengeteget teszünk az egészségünkért.

És igen. Jöhetnek nekünk mindenféle menzareformmal, csak nincs rá kivitelezési terv, költségvetés pedig pláne. Irányelveket kellene beépíteni a köztudatba, hogy adott személy el tudja dönteni, hogy „A” vagy „B” menüt szeretne, és melyik lenne hasznosabb. Erről szól a CleansaniTini. Hiszen a közoktatásban lévő fiatalok azok akik talán a legjobban „ki vannak téve” a menzakajának. Mert egy felnőtt ember esetleg megfőz magára, és elviszi mert a munkahelyen meg lehet melegíteni (jobb esetben, ha beviheti a munkahelyre…).

Csenge programja így alakult:

Felmértük az állapotát (bár a Netfit eredményekre még várok). Kis mértékű, pár kilós fogyásra van csak szüksége. De mint említettem, ez nem cél. A cél amit közösen megfogalmaztunk:

„életmód helyreállítás, egészségmegőrzés, önmagához, testéhez, és a nőiességhez való pozitív attitűd kialakítása”

Ezután vettünk egy napirendet, majd belőttük, hogy hogyan is legyen a napi 5x étkezés. Amit itt 6-ra bővítettünk, hogy a tanuláshoz jusson egy kis extra. Esetében megébredéstől lefekvésig így néz ki a történet:

7.30 – reggeli, suliban

9.30 – tízórai (második óra után)

12.10 – ebéd

15.30 – uzsonna 1

18.00 – snack (u2)

19.00 – vacsora

IMG_6687
Tányérdiagram 🙂 by Katica csoport Tányér felén zöldség, gyümi, több zöldség, másik felén szénhidrát és fehérje picit több szénhidrát (persze ez napszakonként változhat tevékenységtől függően) Nagy átlagban elegendő erre ügyelni. Nomeg a tányér 52es legyen 🙂

Természetesen azt is megnéztük, mi lenne az ideális mozgásforma. Igyekeztem beépíteni azokat a szabadidős tevékenységeket, amiket alapból is csinál, de kapott mellé egy kiegészítő edzéstervet is. Így a mozgásprogramban helyet kapott a futás, bringázás, néptánc, görkorizás, mindenféle szabadtéren végezhető mozgásformák, és egy kis főleg sajátsúlyos edzés.

Miután belőttük az alapanyagcserét, és kiszámoltuk a kalória és makró szükségletet, én ugyan nem kezdtem el grammokban fogalmazni, mert azt nem szeretném, hogy megzakkanjon ez a csaj. Szépen prezentáltam neki a tányér és a tenyér diagramokat, amit aztán füzetbe le is jegyeztettem vele. 😛

IMG_8497
Rizslisztes mugcake: 1 tojás, 2ek rizsliszt/zabliszt, 2 ek szőlő, 1ek pufasztott rizs, 1 ek olivaolaj, édesÍtőszer, csiper sütőpor, 1ek szójatej, vanília aroma ->2,5 perc mikróban, tetejére natúrjogi, csokidara

Az étkezésben elsősorban a tiszta, elérhető, és költséghatékony alapanyagokra helyeztem a hangsúlyt, mert az is egy cél, hogy bizonyítsuk nem kerül ez többe. Elmentem a helyi közértbe, megérdeklődtem a termékeket, beszéltem a pékkel, milyen arányokkal dolgozik a teljes kiőrlésű kenyér esetén, megkerestem az alternatív, és beosztható alapanyagokat. Ebből egy szép kis kezdőcsomagot állítottam össze, amihez beosztási praktikákat, és felhasználási tippeket is adtam. De részletesen leírtam mindent a programban is. Természetesen ügyeltünk az alapszabályokra a főétkezéseket illetően. Ezt egy korábbi posztban már leírtam. A programban vannak konyhai trükkök, és receptek is.

Pedagógus lévén célom az élmény teremtés, így rögtön mikor Csengével egyeztettem, tartottam is egy mugcake továbbképzést. (mert elmondása szerint a konyhai analfabétizmus mintapéldánya) Elkészítettünk egy rizslisztes gyümölcsös mugcaket uzsira magunknak, majd marha elégedetten ücsörögve elmajszoltuk a hintában. Miután kézhez kapta a programot, nem nyaggattam, nem kerestem. Láttam rajta az elszántságot, az izgalmat. Büszkeséggel tölt el, hogy eg hét után megkaptam tőle a képet a clean túrógombócról, „életem első önálló sütije” címmel. És mivel az első, és még clean is ez majdhogynem könnyeket csalt a szemembe. Najó csalt is 😀

11095231_889568531107814_1573121366_n
Csenge Cleansanity Túrócombócai 😛

Ami kiemelt figyelmet érdemel a saját progi mellett, és célzottan a fiataloknak szól:

Fontos tudnivalók a tiszta étkezésről:

Tisztán étkezni nem egyenlő egy diétás programmal. A tiszta étkezés egy olyan komplex táplálkozási rendszer, amely segíti maximalizálni a sport teljesítményt. A tápanyagok magas százalékban mind felhasználódnak a szervezetben, így nem csak az izomzatra, és ez által a formára, de az idegrendszerre, és a különböző hormonok termelődésére is hatnak.

Egyetlen mellékhatása az életminőség javulása. Ugyanis magas energiaszinttel társul, melynek hatására az emberben beindul a mozgás iránti vágy. A kajálás átalakul táplálkozássá, a táplálkozások pedig a napok fénypontjai lesznek, mert egy idő után mindennek a tiszta természetes ízét is lehet érezni. Ezek után nevetve megkülönböztetsz egy éttermi összevissza ízesített levest egy tiszta levestől. Tehát a teljesen felhasználható tápanyagok serkenti a testi és szellemi fejlődést, a normál hormontermelést, és a kiegyensúlyozott idegrendszeri működést.

Mit is jelent a tiszta? Adalékoktól, finomított szénhidrátoktól, színezékektől mentes.

Többe kerül? Nem. A komplex tápanyagtartalomnak köszönhetően kisebb adagokat igénel a szervezet, de sokkal jobban laktatnak, és mivel lassabb és fokozatos a felszívódás ezért csak később jelentkezik újra éhségérzet. Tehát míg pl. párizsiből (ami látott mondjuk 20% húst) lecsúszik akár 6-8 szelet, addig egy jóféle sonkából (magas hústartalommal, vagy házi színhúsosból) elegendő 3 szelet.

A szervezetnek is szokni kell. Először is az alapanyagokat, melyekre az áttérés alatt reagálhat furcsán. pl. emésztési zavarral, puffadással. De ez nem sokáig jellemző.

Így válassz a menzán:

 • érték a mérték! Manzán is kell tartani amennyire lehet a tányérdiagrammos mértéket, meg a tenyér egységeket. Igyekezz az alábbi szempontok szerint választani:
  • leves alap
  • rizses dolog
  • ne legyen cukros, inkább mindig a húsos felé húzni
  • itasd fel szalvétával a rántott húst
  • tésztás dolgok azok kerülendők, ha más nincs mértékkel!

Kiemelhetnék jópár dolgot a programból, de inkább a tapasztalati rész lesz az érdekes. A további tippek és jótanácsok facebook poszt formájában fognak érkezni, majd az összegzés, az eredményekkel, Csenge tapasztalataival itt a blogon. Addig is kövessetek minket a facebookon, és hamarosan bemutatkozik a CleansaniTini legényünk is.

peace out.

Advertisement

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s