Hőségriadóóó!!! A vízfgyasztás élettani hatásai, detox-víz receptek

Mindenki tudja, hisz a csapból is ez folyik 🙂, milyen fontos a folyadékpótlás, főleg ilyenkor nyáron a meleg, párás időben. Mindenesetre szeretnék megosztani néhány tényt és gondolatot, ami rávilágít a folyadék bevitel jelentőségére.

blogra6

Folyadékbevitelre azért van szükség, mert anélkül, hogy bármi megterhelőt vagy izzadással járó tevékenységet végeznénk, a szervezetünkből folyadék távozik. A legszembetűnőbb folyadék a vizelet, mennyisége függ a megivott ital mennyiségétől és megevett ételtől. De tetemes mennyiségű „víz” ürül ki széklettel is. Ezen kívül a bőrünk is párologtat, ill. vízgőzt tartalmaz a kilélegzett levegő is. És még nem beszéltünk az izzadásról, ami ugyancsak számottevő mennyiségű víz. Ezeket számszerűsítve 2,5 l víztől szabadult meg a testünk az adott napon. 2500 ml folyadék, csak úgy huss! Volt nincs! Még mindig nem sportoltunk.

Az alábbi írás Lekrinszki Lilla edzőtől, aki tavasszal rendbe szedte a lábam, és felhívta a figyelmem a megelőző nyújtás, edzés, SMR hengerezés fontosságára.  A Cleansanity pedig olyan ízesített vizes receptekkel állt elő, amivel garantáltan jobban csúszik a folyadék! Emellett megmutatjuk azt is, hogy az egyes alapanyagoknak milyen hatásai vannak az egészségünkre. A csodálatos fotókért köszönet Filep Kata barátnőmnek

Ezzel szemben Te mennyi vizet iszol egy nap? Őszintén!

Csakúgy mint az étkezésben, a folyadékok esetében is fent kell tartanunk az EGYENSÚLYT. Tehát, ha azt vesszük, hogy egy átlagos ember 2,5 l folyadékot veszít a létfenntartása érdekében, akkor MINIMUM ugyanennyi folyadékot VISSZA IS KELL VINNIE a szervezetébe! (Természetesen, nem csak folyadékkal viszünk be vizet, hanem a táplálékkal is.)

Nos, térjünk rá a folyadék bevitel sport-vonatkozásaira:

Köztudott, hogy mozgás közben az ember kimelegszik, kipirul és pár perc után elkezd IZZADNI. Ez egy természetes jelenség, hiszen bekapcsol a szervezet „termosztátja”. Érzékeli, hogy elkezdett megemelkedni a belső hőmérséklet, és ezt már pedig meg kell állítani, különben túlfűti magát. Így aztán megindul a verejtékezés, amely párolgásával a bőr „hűlni” tud. Így akkor ismét gond lesz a FOLYADÉK EGYENSÚLLYAL, hiszen nem ihatunk 5 percenként edzés közben, mert ott fog lötyögni a hasamban 🙂

Igazából nem is a lötyögő folyadék a baj, hanem: 1. Izzadással folyadékot veszítünk. 2. A verejték tele van a szervezet számára értékes sókkal és ásványi anyagokkal (legfontosabb a Nátrium), melyek a MEGFELELŐ izomműködéshez elengedhetetlenek. 3. Az izzadság egy híg folyadék, hígabb, mint a vérünk. Vagyis, ha a sűrűbb, belső közegből (vér) egy hígabb folyadék (izzadság) távozik, akkor a belső közeg (vér) MÉG SŰRŰBB lesz. Izomműködés szempontjából ez megint negatív előjelű. 4. Ha vér besűrűsödik + sókat veszt + a belső hőmérséklet emelkedik a mozgás hatására, akkor a belső pH érték eltolódik = elkezdünk besavasodni Ezt mindenki ismeri, BE-SA-VA-SO-DÁS. Jobb elkerülni, mert ez igencsak hatással van a további izommunkára: elnehezednek a karok/lábak, szinte ÉG az izom. Az izommunkához szénhidrát kell, amelyből nem sok raktározódik bennünk. Ami van, azt pedig rohamosan használja fel a szervezet, hogy energiát kreáljon számunkra. 5. Vagyis, a savasodás mellett még a vércukorszintünk is lecsökken, ami tovább rontja a teljesítményt, szédülést, ájulást is okozhat.

Mondhatnánk, hogy akkor mire jó a sport, ha ennyi negatív következménnyel jár?!  🙂 Nyugalooom, megfelelő folyadékpótlással ezen hatások megelőzhetőek, ill. gyorsan megszüntethetőek.

blogra4

Csupán megfelelő italt, megfelelő időközönként kell inni sportolás közben.  Edzés előtt 1 órával érdemes 0,5 l folyadékot meginni (ez még lehet víz), majd mozgás közben 15-20 percenként 1-2,5 dl-t. Edzés után pedig apránként (2 óra alatt) 1-1,5 literrel pótolni a veszteséget.

MI A „FOLYADÉK” A SPORTOLÓK SZÁMÁRA?
Minden ami nem szénsavas, nem alkoholos, nem sima csapvíz, nem agyoncukrozott üdítő. ELLENBEN tartalmaz ásványi sókat, de a legfontosabbat mindenképpen, NÁTRIUMOT (az izmok és az idegrendszer számára) + könnyen felszívódó szénhidrátot (Glikogént a vérnek!). Ezen kívül nem túl híg, mint a csapvíz, hanem úgynevezett IZOTÓNIÁS „állagú” = épp olyan sűrűségű, amire a szervezetnek szüksége van az izzadás okozta folyadékvesztés miatt.
Sima – nátriumban szegény – víz ivása esetén csak hígítjuk a vérünket. Szomjunk ugyan megszűnik, de a nátrium szint csökkenése miatt izomgörcsök keletkezhetnek, koncentrációképességünk is lecsökken.
A gyorsan felszívódó, folyadék formájában történő szénhidrát pótlással pedig elejét vehetjük az ugyancsak gyorsan fogyatkozó energiánknak. Ezekkel a „cukrokkal” újra és újra felpörgethetjük/feltölthetjük az ENERGIA-RAKTÁRAINKAT, melyekből az idegrendszerünk gyorsan mozgósítja a munkában lévő IZMOKHOZ a szénhidrátokat és ott ENERGIÁVÁ alakítja.

Összefoglalva, a folyadék bevitel elengedhetetlen, mind a hétköznapi tevékenységek, mind sportolás során, amikor fokozottan megnő a beviteli szükséglet. Lehetőleg NE bolti üdítőket, inkább ásványvizet igyunk. Nyáron rengeteg féle gyümölcs elérhető, s ezekből szuper frissítő és egészséges italokat tudunk készíteni. A gyümölcsök tartalmaznak gyümölcscukrot, a fruktózt, amely jól jön a sportmozgás során az izmoknak. Enyhén savanykás ízük pedig oltja a szomjat. A hozzá adott cukorral csínján bánjunk, ha ízesíteni szeretnénk, inkább mézet adjunk hozzá. Ha sportitalt készítünk magunknak, akkor egy csipet konyhasót (NaCl) is adjunk hozzá. Az ízén meg sem fogod érezni.
Az ital hőmérséklete pedig ne legyen jéghideg, csak épp kellemes, ami lehűti a szájüreget.

A folyadékhiány rontja a keringést, a sejtek gázcseréjét. Vese- és, idegrendszeri problémákhoz vezethet, fejfájással, szédelgéssel járhat. Sportolás esetén pedig teljesítményromláshoz vezet. Ne feledd! Kiszáradni ki lehet, „túl inni” magunkat azonban NEM!

A Cleansanity konyhájában készültünk néhány olyan recepttel, amivel változatos lehet a folyadékbevitel, mégsem kell az üdítőkhöz nyúlni. Csinálhattok például mentalevelekkel, citromdarabokkal lefagyasztott jégkockát. Vagy beledarabolhatjátok a kedvenc gyümölcsötöket az ásványvízbe. Mi most olyan hozzávalókat gyűjtöttünk össze, amik segítik az emésztést és a betegségmegelőzésben is szerepük van, nem mellesleg idény-termések.

blogra2

blogra5

blogra1

DSC07050_

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s