Lépj kettőt hátra és meglátod a rendszert – Candida kálvária I.

Nehéz elkezdeni egy olyan írást, amiben a nyűgödet kell leírni. Honnan is startoljak? Ugyanígy voltam ezzel, amikor kiderült, hogy ez a dög nyavalya engem is elkapott, és próbáltam kitalálni az okát. Hát elmesélem. Aztán azt is, hogy hogyan küzdök vele, és hogyan fogom lepipálni ezt a kis mocskot 😀 Ebben az írásban vér őszinte leszek, nem akarom szépíteni a tényeket.

Mi okozhatja a candidát? Mi magunk, a felgyorsult életmódból fakadó stressz és a sok műkaja. Az nagyon szépen le van írva ebben a cikkben, hogy mi is pontosan ez a betegség, és hogyan lehet kezelni. Nálam az hozta meg a betegség melegágyát, hogy megváltoztak a körülményeim. Változás állt be mind magánéleti, mint karrier fronton. A cég, amit már szinte családként szerettem megszűnt. Más utakon járnak most, de 4 évig közös célért hajtottunk. A kollégáim a barátaim voltak, kivételes társaság tagja voltam. Amikor világos lett, hogy elválnak útjaink, mintha a szívemből szakítottak volna ki egy darabot. Már egyszer írtam a blogon erről a csapatról és a főnökömről, ők lökdöstek ki ugyanis a komfortzónámon kívülre a legtöbb alkalommal, amiért a mai napig hálás vagyok. A karrier-crush-sal szinte azonos időben volt egy műtétem is, amit két hét antibiotikum kúra követett. És ez a kettő és a magánélet szépen összeadódott.

De itt még nem tudtam, hogy baj van. Csak mindenféle nyavalyám lett, nem kötöttem össze azokat, meg sem fordult a fejemben, hogy közük lehet egymáshoz. Pedig kedveseim, betegség fronton is érdemes rendszerben gondolkozni és nem csupán a tüneteket, hanem az okot kezelni. A candida ugyanis népbetegség, nagyon sok embernek van, és ők sem tudják. Szeretném leszögezni, nem nemi betegségről van szó! Simán betudtam a herpeszt és a gombás fertőzést az antibiotikum hatásának. Azt viszont, hogy nem tudtam leadni 3 tetves kilót, állandóan fáradt voltam úgy, hogy nem is nagyon dolgoztam már a nyáron, sok fejtörést okozott. Aztán egyszer csak észrevettem egy szemölcsöt, majd 4 hét múlva komoly szemallergiám lett. Viszketett a szemem, teljesen kiszáradt, a szemölcs meg csak nőtt. A cseresznye a habon az volt, amikor felfázásos/menstruációs fájdalmakat produkáltam egyszerre egy strandolás után, egyértelművé tette hogy mostmár nagy a baj. Pedig már tökjó, új munkám is lett közben.

Akkor hozott Bogi haza Ízek és Érzések magazint, ami szinte a csak a candidáról szólt. Isten küldte a jeleket. Belenéztem az újságba és nagyjából azonosítottam, hogy nekem is ezek a tüneteim. Fáradtság, kimerültség, hőhullámok, súlyproblémák (58 kiló lettem basszus!), a szemallergia, a herpesz, a gombás fertőzés mind-mind a candida jelei. Amihez nyilván nem járult hozzá az sem, hogy a kánikulában kicsit több gyümölcsöt ettem, mint amennyit sporttáplálkozási tanácsadóként magamnak javasolnék …

A doki egyből mondta hogy candidám van, és diétát javasolt. Persze az, hogy azt mondta: ne egyek krumplit meg cukrot és gyümölcsöt, nem voltam elégedett az irányelvekkel.  Kikértem Dr. Fritz Péter, táplálkozástudományi szakértő és mentorom tanácsát, és olvastam pár blogot, hogy hiteles információt szerezzek és rendbe vágjam magam – MEGFELELŐ ÉTKEZÉSSEL.

Nagyon röviden, gyümölcsöt, gabonákat, kenyereket, tésztákat nem ettem, semmilyen olyan cuccot, ami a gomba terjedését támogathatja. Eleinte nagyon nehéz volt, mert a zab nekem elég alap étel. A quinona iszonyat drága….. de beszereztem egy zacsival, csilliárdokért, csakhogy rizsből se egyek annyit. Rizsfélékből is csak a barnát fogyasztottam. Valamint begyúrtam teljes kiőrlésű lisztből pitát, ami most még a mélyhűtőben pihen, mert a szigorú, első szakaszban azt sem lehet. Sok barnarizs-, kókusz-, és tökmaglisztes kaját csináltam. Az első hónap a legkeményebb. 3 hétig teljes kifordított állapot, tompaság jellemzett. Alig bírtam sportolni is, inkább elmentem kocogni, vagy jógáztam. A havi ciklusom teljesen megborult a diéta hatására. A közérzetem a béka segge alatt, a gyomrom sokat émelygett. Aztán három hét után végre kezdtem jobban lenni. Emelkedett energiaszint, jobb közérzet állt a kimerültség helyére. Végre visszamentem normálisan edzeni is, Tomi nagyon örült, amikor megjelentem nála a napokban. És én is. Erősebbnek érzem magam, a kontrol most jön a dokinál, remélem jobban leszek hamarosan.

A diétát nem adom fel mert most is bebizonyosodott, hogy az étkezéssel el lehet érni jobb fizikai állapotot. Hálás vagyok a kis kolléganőmnek aki szabályosan elzavart dokihoz.  Most jön a probiotikus szakasz, amiben Bagi Viki, a FűszerÉSZ rovat gazdája fog nekem segíteni.

Már összeállítottam a receptes posztot, hamarosan jön. Mindent fotóztam, ami a Cleansanity konyhában készült az elmúlt időszakban! Maradjatok Velem és drukkoljatok ❤

cover.jpg

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s