Candida – kálvária II.

A következő írás tudományos lesz, mert szeretném, ha látnátok, hogy minden összefügg midnennel, és a candida nem csak úgy jön, hanem, ha kicsit körülnézünk az életünkben, rájövünk, hogy akár nekünk is lehet. És nem csak lányoknak!!! Pasiknak is lehet, mondom még egyszer a candida nem nemi betegség! Az írás Bagi Viki tollából származik, aki volt olyan kedves és utánajárt kicsit jobban a témának tudományos oldalról. Tehát van egy betegség, ami szintén emésztőrendszeri zavarra vezethető vissza és a benne alkalmazott diéta nagyon hasonlít a Candida diétára. Ezért ennek a betegségnek a definiálásával kezdjük majd rátérünk a candida tünetek-re és a kezelésének gyógynövényes támogatására. Figyeljetek, mert hosszú és velős, de szerintem segít megérteni a dolgokat mélységükben, ennél fogva maga a kezelés is könnyebben megy majd.

Dr. Natasha Campbell- Mcbride GAP-szindróma című könyvét akkor írta, amikor klinikáján több száz autista beteget kezelt (fiát is). Kutatása eredetileg az autizmus és az étkezés összefüggéséről szólt volna, de kiderült, ennél sokkal szélesebb körben okoz problémákat (allergia, figyelemzavar, skizofrénia, hiperaktivitás, candida, autizmus, asztma) a tünet-együttes, melyet GAP- szindrómának (Emésztés és Pszichológia Szindróma -> Gut and Psychology Syndrome) nevezett el. Ezek a külön betegségként kezelt tünetek összeköthetőek a páciensek bélfalának rossz állapotával, a bélflóra elégtelenségével. Ennek következtében bélfalukra nagy mennyiségű fekália rakódik le, amely károsítja a bélfalat, táptalajt kínál sok kórokozónak, baktériumnak, gombának. A megvékonyodott bélfalon keresztül a félig megemésztett anyagok a véráramba kerülnek.

Ezen kívül a patogén gombák is változatos, igen káros anyagokat juttatnak a véráramba, ezek hallucinációt is okozhatnak (skizofrénia), de egyéb módon is megkeseríthetik életünket. A GAPS-gyermekek általában kétévesen kezdenek válogatóssá válni, a legtöbb ételt nem hajlandóak megenni, étrendjük főleg keményítős és édes ételekre korlátozódik (ezt kívánják ezek a patogén szervezetek): reggeli gabonapehely, chips, sült krumpli, pattogatott kukorica, sütemény, keksz, édesség, banán, kenyér, rizs, édes joghurt. A legtöbbjük nem eszik zöldséget, a banánon kívül más gyümölcsöt, húst, halat és tojást.

Egészséges bélflóra esetén az esszenciális mikrobák elnyomják ezeket a patogén szervezeteket, hatásuk nem érvényesülhet, továbbá a bélfalnak teljes védettséget adnak, azokat nem engedik a véráramba jutni. Ezek hiányában minőségi éhezés léphet fel, vagyis hiába esszük meg a táplálékot, ha azok a megfelelő mikrobák nélkül nem emésztődnek meg, azokból a vitaminok, ásványi anyagok nem kerülnek a szervezetbe. Ez okozza például a Kata által is említett fáradékonyságot. Nincs elég tápanyag, hiába juttatja be, nem kerül a helyére. Ennek következtében az immunrendszer is sérülékeny, gyenge.

A legtöbb GAPS-beteg sápadt, vérképük a vérszegénység tipikus jeleit mutatja. Jó ideig a gyakorlat a vastabletta felírását részesítette előnyben, pedig a vaspótlás helyett sokkal többre mentek volna, ha a vérszegénységüket kezelik. „Az egészséges vérképzéshez a szervezetnek a következő anyagokra van szüksége: magnézium, réz, mangán, jód, cink és egyéb ásványi anyagok, rengeteg vitaminféle (B1, B2, B3, B6, B12, C, A, D), folsav, pantoténsav és számos más aminosav. Világszerte végzett nagyszámú kutatási eredmények bizonyítják, hogy egyedül a vaskiegészítés nem sokat segít a vashiányon. Szomorúan látom, hogy az orvosok még mindig felírják a vérszegény betegeknek, pedig ezeknek rengeteg mellékhatásuk van az emésztőrendszerre, hiszen a vaskedvelő patogén baktériumok elszaporodását segítik elő, és közvetlenül negatívan hatnak a bélfal sejtjeire, amelyek a GAPS-betegek esetében már amúgy is gyulladtak és nagyon sérülékenyek.”

Milyen tényezők gyengítik a bélflórát?

 • antibiotikum szedés!!
 • fogamzásgátló szedés
 • egyéb gyógyszer szedése, főleg hosszú távon
 • az anya saját bélflóráját örökíti tovább gyermekének az anyatejen keresztül, így az anyáénál a gyermeke bélflórája valamivel sérülékenyebb lesz és így tovább. Ez az oka, ezen betegségek járványszerű terjedésének. A tünetek generációról generációra súlyosbodnak.
 • étrend: cukros és finomított szénhidráttartalmú ételek táplálják a patogén gombákat (amely ezekből többek között alkoholt állít elő!!)
 • stressz

Láthatjuk, hogy a probléma sokakat érint, mégis szeretnék most a hely korlátozottsága miatt Kata problémájára és a Candidára térni.

A Candida gombáknak glükózra van szükségük. A glükózt a szénhidrátok emésztéséből nyerik. Az egészséges embereknél az étrendi glükóz tejsavvá, vízzé és energiává alakul. Az elgombásodott szervezetben a Candida elveszi a glükózt, és más módon, alkoholos erjesztéssel emészti meg. A Candida és egyéb gombafajok az étrendi glükózt alkohollá (etanol) és acetaldehiddé alakítják. Ezt a folyamatot először felnőtteknél azonosították, akik alkoholfogyasztás nélkül tűntek ittasnak. Az alkoholnak és melléktermékeinek alacsony molekuláris súlyuk van, mellyel bármely akadályon könnyen átjutnak. Gyorsan felszívódnak a vérben, és könnyen képesek a placentába is bejutni a fejlődő magzathoz. Ha a nőnek már Candida fertőzése van, akkor a várandósság alatt ez súlyosbodni fog, károsan befolyásolva a magzat fejlődését. A csecsemő születése után az anyatejből fogja az alkoholt és melléktermékeit felvenni, mely az anyai vérrel általában azonos mennyiségben tartalmazza ezeket. Majd, ahogyan a gyermek az anya elgombásodott testflóráját átveszi, maga fogja az alkoholt és egyéb toxinokat előállítani. Az édesapák alkoholfogyasztása és elgombásodása szintén hatással van a gyermek fejlődésére.

“Az alkohol jelenlétének néhány tünete:

 • A gyomorfal gyomorsav-előállításának csökkent képessége
 • Hasnyálmirigy-degeneráció hasnyálmirigyenzimek előállításának csökkent képességével, mely megzavarja az emésztést
 • A bélfal közvetlen károsodása elégtelen felszívódást idézve elő
 • Tápanyaghiány a vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak elégtelen felszívódása miatt. Különösen a B- és az A-vitaminok hiánya gyakori
 • Az immunrendszer károsodása
 • A máj károsodása, mely a gyógyszereket, szennyeződéseket és egyéb mérgeket kevésbé tudja így méregteleníteni
 • A máj képtelensége az elhasználódott neurotranszmitterek, hormonok és a normális metabolizmus egyéb melléktermékeinek a megtisztítására. Ennek eredményeképpen ezek az anyagok felhalmozódnak a szervezetben, viselkedési zavarokat és egyéb problémákat okoznak
 • Agykárosodás, mely önkontrollhiány, koordinációs zavarok, megzavart beszédfejlődés, agresszió, mentális visszamaradottság, memóriazavar és bódultság tüneteiben nyilvánulhat meg
 • A perifériális idegrendszer károsodása megváltozott szenzoros érzékeléssel és izomgyengeséggel
 • Közvetlen izomszöveti károsodás, megváltozott kontrakciós és relaxációs képességgel és izomgyengeséggel
 • Az alkohol felerősíti a gyógyszerek, környezeti mérgek és egyéb toxinok mérgező hatását
 • Protein-, szénhidrát- és zsíranyagcsere-zavar”

Az alkohol legkárosabb mellékterméke az acetaldehid. Ez rombolja a fehérjék szerkezetét, ami ijesztő, tekintve hogy leginkább ezekből épülünk fel. Ez sok autoimmunbetegség, skizofrénia, sclerosis multiplexes megbetegedés oka.

A mielőbbi gyógyulás érdekében:

 1. Használhatnám a ma oly divatos „méregtelenítés” szót, de mivel ezt a máj végzi, javaslom, hogy inkább könnyítsük meg a dolgát, és ne vigyünk be mérget 😀 (clean-eating alapelvek)
 2. Candida diéta (ezt Kata szerintem kellően kivesézi majd 🙂 )
 3. Ne csak a táplálkozásunkat tegyük egészségesebbé, hanem arra is ügyeljünk, mi érintkezik a bőrünkkel, hiszen bőrfelületünk is fontos része védekező rendszerünknek. Próbáljunk natúr kozmetikumokat használni, amik nem olyan illatosak, de pont emiatt (is) ennyivel kevesebb vegyszert tartalmaznak. A tisztálkodás ne egy vegyszeres bőrsterilizálás legyen, hanem egy kímélő lemosás, amivel saját baktériumflóránkat nem tesszük tönkre. Vegyszereket kesztyűben használjuk!
 4. A Kata által említett 2. diétás szakaszban figyeljünk oda az étrend-kiegészítésre (ha eddig nem tettük). Különösen a B-vitaminok, esszenciális zsírok pótlása fontos illetve a zsírban oldódó vitaminokból is általában hiány van GAPS-eseknél, így Candidásoknál is.
 5. Legfontosabbat hagytam a végére: a probiotikumokat. NINCS az életnek olyan ciklusa, velejárója, bármije, amikor szedésük nem indokolt! Naponta egyszer, két étkezés között szedjük, amikor legkisebb a gyomor-savtartalma. Ebben a szakaszban amiben Kata is van, végig lehet nyomni napi 3x. Érdemes végigböngészni egyszer a palettát, rengeteg féle van, és egyáltalán nem azok a legjobbak, amiket a legtöbbször reklámoznak. Ezeknél olcsóbbat és szélesebb törzsspektrumú tápkiegeket is lehet kapni.

Néhány gyógynövény amely segítheti a gyógyulást (nem ezek lesznek döntően a gyógyítók):

 1. Kókuszzsír

A kókuszban található zsiradék kb. 50%-a laurinsav. Kutatások bizonyítják, hogy testünkben a laurinsav igen potens antivirális, antibakteriális és antifungális anyaggá, monolaurinná alakul. Olyan patogén mikrobák ellen hatékony a monolaurin mint a Candida albicans, Helicobacter pylori, a HIV-vírus, a kanyaróvírus, a herpeszvírus, a cytomegalovírus, az Epstein-Barr-vírus, az influenza- és más vírusok. A laurinsav egyike az emberi anyatej természetes összetevőinek, mely megvédi a csecsemőt a fertőzésektől. A kókuszban található más zsírsavak, mint a kaprilsav és mirisztinsav szintén antivirális, antibakteriális és antifungális hatóanyagukról ismertek. Például a kaprilsavat már évtizedek óta használják kapszulák és tabletták formájában antifungális és anticandida szerként.”

 1. Fokhagyma

Mindenhogy, minden mennyiségben, amennyit bírsz. A legerősebb otthon megtalálható gombaölő gyógynövény.

 1. Grépfruit magolaj

Ezt gyümölcslébe keverve kell elfogyasztani, az íze borzalmas, de te keményebb vagy! 😀

Mielőbbi gyógyulást kívánok Katának és mindenki másnak is!

(A cikk Dr Natasha Campbell-McBride: GAPS- Szindróma című könyvét dolgozta fel, minden idézet innen származik. Az író nem szakértő a témában.)

A folytatásban pedig jövök a kajákkal, hogy mit és hogyan csináltam a szigorú szakaszban és mi jön most a “lájtosabb” második hónapban.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s