ősziszünetes poszt #cleansaniTini

Hello Mindenki!! 😀 Lement az őszi szünet. Az óta is csodás az idő, főleg a futáshoz. Ki kell használni a kellemes, őszi, friss levegőt, miközben arcunkat érik az utolsó, finom napsugarak (eközben bájosan összeizzadod magad.)… De milyen jól esik! Bár az utóbbi időben -a hideg beköszöntével-, már nem igazán mentem el futni, inkább a négy fal között ugrabugrálok, edzek.  Köszi a toleranciát (húgomnak és a szüleimnek), mert bizony volt mikor éjjel fél 12-kor álltam neki. #nincskifogás!!!

Mint ahogy mondtam, többet jelentkezek majd. Tombolt az őszi szünet, mindenki fetrengett ezerrel (én is nyugalom), de azért ezzel sem szabad túlzásba esni. Találkoztam ismét az én szeretett pótanyukámmal, Bogival, aki rengeteg erőt, motivációt és lendületet adott nekem. El is kezdődött a konyhai kreatívkodás.

Csütörtök délután az első utam otthon a konyhába vezetett. Mily meglepő. :O Trálálá, itt van az őszi hangulatot fokozó SÜTŐTÖKÖS überegészséges pite A Rita konyhája nevű oldalon találtam ezt a laktózmentes receptet.

Én így csináltam:
250 gramm fehér tönkölyliszttel írta tésztát, ehelyett teljes kiőrlésű lisztet tettem volna bele, ha nem fogy el a liszt. 😀 Éljen a szétszórtság! Igy 150g teljes kiőrlésű lett az egyik fele, a másik l rizsliszt lett végül. A vaj helyett kókuszzsírt, a cukor helyett gyümölcscukrot adtam a liszthez. A két tojássárgája maradt. A krémhez egy teljes tök, gyümölcscukor, 1 tk fahéj, egy csipetnyi só volt szükséges. A laktózmentes tejet rizstejjel helyettesítettem, és 100ml-t öntöttem hozzá. A lényeg, hogy ne legyen túl folyós, inkább krémes állagú. Mindenkit biztatok a kísérletezésre! 😀

Édesanyám főzött egy szombati ebédre paradicsomos húsgombócot. Elmondása szerint mindent kicserélt egyszerűen. A gombócba előzetesen rizstejbe áztatott rozspelyhet tett, hozzá a húst és a tojást. A paradicsomos szószt részben az akkor kertben termett paradicsomból főzte, és a végén, a megfelelő sűrűséget, kókuszzsíros, rizslisztes rántással érte el. 

Hogy legyen mit ennem a szünetben, sütött teljes kiőrlésű zsemlét. Bár némi csalással, hisz van kelesztőgépünk, amibe egyszerűen bele kell dobálni az összetevőket.  Összetevők: 2dl rizstej, 2 ek kókuszzsír (célszerű felolvasztani), egy kevés cukor helyettesítő, só, két tojás, 30 dkg liszt, 1 zacskó szárított élesztő.

Nem is okoz nagy fejtörést, hogy hogyan helyettesítsünk dolgokat! Ráállt a fél család, még a nagyszüleim is!

Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam az előző poszttal kapcsolatban, amit köszönök. Ledöbbentem, hogy mennyi fiatalt érdekel mindez. Ez nekem újabb erőt, lendületet és motivációt adott. Köszönöm nektek!  Az az írás, az út kezdete. Lehet ezt csinálni fiatalon is, csak félre kell tenni a kifogásokat.

Még jelentkezem! Ezercsók! 🙂

Mozogtam is, lustiztam is, főztünk is. Az arányok rendben. Keep calm.
Mozogtam is, lustiztam is, főztünk is. Az arányok rendben. Keep calm.
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s