Mit egyél, ha fogynál, de unod a csirkét? Hát nyulat!

Nem akarunk a húsvéti időszakban a nyúlevésről írni Nektek, pedig az asztalunkon elég gyakran van ám nyuszika 🙂 Azzal is változatossá tehetjük a tiszta étkezést, ha a fehérjeforrásainkat is variáljuk. Ezt nem csak halakkal vagy hüvelyesekkel és sovány túróval tehetjük meg. Ha igazán zsírszegény és superfood kategóriájú állati fehérjére vágytok, akkor a nyúlhús egy zseniális megoldás. Amikor az IWI-n tanultam, ott is elhangzott, hogy már nagyon várják a nyúlhús-proteinpor bevezetését a piacon 🙂

Az alábbi írást a Recreation magazin 2016/1 számába írtuk, megtekinthetitek nyomtatásban is, a magazin már elérhető az újságárusoknál is 🙂

recreation

Amikor nyúlétel kerül az asztalra, számíthatunk némi ellenszenvre. Sokan visszakoznak a nyúlevéstől, ugyanakkor az olyan háztáji állatok, mint a marha vagy csirke, nem riadnak vissza. Kevesen tudják, de a nyúlhús, kedvező étrendi hatásai következtében ideális, és nem utolsósorban igen egészséges, nagy biológiai értékű, könnyen emészthető étkezési alternatívát nyújt. A többi gazdasági állatfajjal összehasonlítva fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Húsában kevesebb a telített és több a táplálkozási szempont hasznos, telítetlen zsírsavak aránya. Emellett kedvező élettani, emésztési és diétás hatásai is vannak.

nyúl2

Energiatartalom

150 gramm sült nyúlhús körülbelül 200 kalóriát tartalmaz (24 g fehérje, 10 g zsír). Ugyanennyi sült marhahús 234 kalória (30 g fehérje és 10 g zsír) a sertéssült pedig 258 kalória (30 g fehérje, 15 g zsír). Ha ezt egy adag zöldséggel, például brokkolival vagy spenóttal és egészséges körettel, például barnarizzsel vagy kuszkusszal fogyasztjuk, kiegyensúlyozott és tápláló ételt biztosítunk szervezetünk számára.

Zsír és koleszterin

A nyúlhús zsírtartalma relatív alacsony, 100 g nyers nyúlhúsban 2 g zsír van. A marhával és a sertéshússal összevetve a nyúlhús egy tökéletes választás, hiszen a marha 6-7 vagy akár 19 grammot (bélszín, hátszín), a sertéshús pedig 5-8 vagy 24 gramm (lapocka) zsírt is tartalmazhat! A pulyka és csirkehús esetében csak a mellrészek tartalmaznak kevesebb zsírt, mint a nyúlhús.

Az kiegyensúlyozott étrend 20-30 százalékát egészséges zsírok alkotják.  A nyúlhús alacsony telített zsírsavakban (1g), amelyekből napi maximum 15 grammot javasolt fogyasztani. A telített zsírsavak túlzott fogyasztása koszorúér betegséghez vezethet. 100 gramm nyúlhúsban 123 mg koleszterin van. Viszont a szervezetünk a számára szükséges koleszterint előállítja, így a koleszterin bevitel nem lehet magasabb, mint 300 mg naponta.

táblázat
*Forrás: Nyúl Terméktanács

Fehérje

150 gramm sült nyúlhús 24 g fehérjét tartalmaz, ami egy átlagember fehérje-szükségletének negyedét. A fehérjék számos úton vesznek részt szervezetünk működésében, például az energiaellátásban, az izomépítésben és az immunrendszer erősítésében is.

Vitaminok

Ha beiktatjuk a nyúlhúst az étkezésünkbe, a B vitamin szükségleteink jelentős százalékát fedezhetjük vele. A B12 vitamin a központi idegrendszer, az anyagcsere-működésben és a vörösvérsejtek képzésében kritikus szerepet játszik. A szervezetünk képes hosszasan tárolni a bevitt B12 vitamint, így nemcsak a napi szükségleteinket fedezi, hanem a következő napokét is. A nyúlhús B3 vitamin (ismertebb nevén: niacin) forrása is, amely a szénhidrátok energiává alakításában és számos nemi hormon képzésében is szerepet játszik.

Ásványi anyagok

A nyúlhús jelentős mértékben tartalmaz szelént, mely szerepet játszik szervezet antioxidáns termelésében és fokozza a spermium képződést is. 150 g nyúlhús az ajánlott napi szelénbevitel 34 százalékát fedezi.  Néhány orvos fokozott szelénbevitelt javasol az olyan diéták esetében, ahol az erek erősítése vagy a gyomor-, tüdő-, prosztata- és bőrrák elleni harc a cél. 150 g nyúlhús napi foszforbevitel 36 százalékát fedezi. Ez az ásványi anyag pedig a testsúlyunk 1 százalékát teszi ki, meghatározza a szervezetünk szénhidrát és zsírfelhasználását, valamint a sejt és szövetregenerációban is részt vesz.

nyúl1

Extra előnyök:

A nyúlhús számos egészségügyi előnye mellett semleges ízű, kevésbé karakteres, mint a csirke. Kifejezetten ajánlott kismamák részére is, hiszen a szakértők a sovány és izmos nyúlhúst elsők között említik a babáknak adható húsfélék között.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a nyulak a leginkább termékeny állatok. A nyulak háromszor több húst képesek előállítani ugyanazon a takarmány- és vízmennyiség mellett, mint például a tehenek.

Érdemes tehát étkezésünket változatosabbá tenni nyúlételekkel. Remek alternatívaként szolgál a nyúlhús a csirke és egyéb szárnyas ételek helyettesítésére.

A továbbiakban pedig két nyúlhúsból készülő receptet mutatunk be. KATT! Kiváló ragu, sült, barbecue készíthető belőle, májából pedig különleges pástétom lehet.

Advertisement

3 Comments Add yours

  1. és hol érdemes nyulat venni? Szerintem én még sehol nem láttam nyúlhúst az éterem menüjén kívül… Nem is láttam nyersen, nem láttam hogy hogyan néz ki a jó és friss hús. Merre? Piacon, hipermarketekben, vagy hol?

    1. fitnesssis says:

      Néha szokott lenni a Lild-ben, Tetrabit márkájú. Aztán én még a fővám téri piacon is találtam, igen jó minőségűt – az alagsor bal oldalán

      1. Köszi! Akkor majd nézelődöm a Lidl-ben, a Fővám tér tőlem elég messze van sajnos.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s