NYERSERŐ

A NYERS TÁPLÁLKOZÁS ELŐNYEI

Sokan gondolják, hogy a nyers étel diéta egy újabb népszerű hóbort. Ha kicsit utána nézünk, rájövünk, hogy pont az ellenkezőjéről van szó. Inkább egy életmód, amely egyszerűen előnyben részesíti az élelmiszerek természetes állapotban való fogyasztását. Cikkünkben a nyers étkezésről adunk egy áttekintést és mutatunk be két receptet, amelyet könnyedén illeszthető a nyersételeket egyébként nem fogyasztók étrendjébe is.

A nyers étkezés lényegében azt jelenti, hogy feldolgozás és főzés nélküli ételeket veszünk magunkhoz, így adalékanyagok nélkül juttatjuk több minőségi tápanyaghoz szervezetünket. Tehát nem fogyasztunk pasztőrözött, homogenizált vagy szintetikus növényvédő szerekkel kezelt termékeket, így például pékárut, palackozott italokat, kekszeket, sajtokat, finomított olajféléket vagy feldolgozott húsokat.

A nyersétel fogyasztás az 1800-as években vált népszerűvé, a témában végzett tanulmányok pedig rámutattak, hogy ez az étkezés: gyulladáscsökkentő hatású, javítja az emésztést, több elemi rosthoz juttatja a szervezetet, támogatja szívünk egészségét és az optimális májműködést, segít a székrekedés megelőzésében, hozzájárul a sejtek elrákosodásának megelőzéséhez, energizál, tisztítja a bőrt és végül segít fenntartani az optimális testsúlyt.

Dr. Josh Axe, klinikai dietetikus, a természetes gyógymódok doktorának írása szerint a főtt ételek általában nehezebben emészthetők, mint a nyersek, ezen kívül a tápanyagokban gazdag ételek enzimei a főzés hatására destabilizálódnak és veszítenek vitamin- és antioxidáns-tartalmukból. A nyersételek fogyasztásával lúgosító hatást érünk el szerveztünkben, így kisebb az esélye a bélben terjedő fertőzések elterjedésének és az autoimmun reakcióknak. Az acidózis csökkenti az immunrendszer erősségét is, így könnyebben megfertőződhetünk különféle betegségekkel.  Szervezetünk a szennyezett levegő, a stressz, a sok feldolgozott étel fogyasztása, a megfelelő tápanyagok hiánya és az ásványianyag-mentes víz hiánya miatt is savasodhat.

A nyersételek könnyen emészthetők, gyorsan kiürülnek, így kevés időt töltenek az emésztőrendszerben, így kisebb a valószínűség, hogy mérgező hulladékok halmozódnak fel a szervezetünkben, így kisebb a bélfertőzések esélye is.

Végül a nyersételek fogyasztásával a teltségérzet is növekszik, így összességében kevesebb étellel is jóllakunk, kevésbé éhezünk.

Ma már a magyar táplálékkiegészítő piacon többféle nyersétel por is elérhető. A legnagyobb márkák, mint a Biotech USA és a Scitech mind bevezették már a megfelelő „zöld” termékeket, felismerve a növényi táplálkozás népszerűségének növekedését. A Biotech USA Greens és Reds, valamint a Scitech Vita Greens and Fruits mindegyik több mint 30 értékes növényi összetevőt tartalmaz. A Cleansanity egyik kedvence a Juvo italpor, amely saját energiaszint-tesztünkön nagyon jó eredménnyel végzett. Ezen kívül a legtöbb bioboltban már elérhetők csak magyar zöldségekből készült zöldségporok is.

 

Ha úgy döntünk, kipróbáljuk a nyers étkezést, ne ugorjunk fejest bele! Fontos a lassú áttérés, figyeljük meg, hogy szervezetünk hogyan reagál a több nyersétel fogyasztására. Már az is pozitív eredményeket hozhat, ha minden étkezésünkben van friss zöldség és gyümölcs. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb feldolgozott ételt együnk, készítsük magunk a napi fogásokat. Azok számára, akik időhiányban szenvednek, vagy nem tudnak elegendő mennyiségű zöldséget magukhoz venni, kipróbálhatják a fent javasolt termékeket, de ne felejtsük: többet a földből, kevesebbet a dobozokból!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s