Nyáron is fitten, grillen!

A nyár közeledtével, az emberek többségében előbújik a bikini szezon gondolata. A télen felröppent kilókat gyorsan kéne eltüntetni, jönnek a divatdiéták, mindenféle fogyást „segítő” bogyók, és a lehetetlen megoldások. Ezek mellé pedig pizza, hamburger, lángos, koktélok, és társaik. A kilók visszaugrása pedig egyenesen arányos a nyári partik számával. Mert hát „vendégségben nem fitneszezünk”, és amúgy is, „az én diétám miatt ne szenvedjen más”.

Az igazi szenvedés pedig a rengeteg nehezen emészthető nyári étek, hőségben. Amikor vendégeket várunk célszerű átgondolni, milyen tartalmas, egészséges menü kerüljön az asztalra. Nyár kapcsán a szabad levegőn töltött idő ajándék, így a kisebb nagyobb összejöveteleket is kiszervezzük. De hogyan készüljünk? Mi is az a módszer, amivel a szabadban is (akár tűztilalom idején is, akár belvárosi belső udvarban is) gyorsan varázsolhatunk friss, egészséges ételt az asztalra? A grillezés.

Foto: Ujvári Péter

A grillezés az egyik legkedveltebb nyári kertiparti téma. Gyors, egyszerű, egészséges ételeket rakhatunk az asztalra, nem beszélve arról, hogy modern elektromos grilljeinket játszi könnyedséggel kezeljük, és takarítjuk. Tehát kevés rákészüléssel, és utómunkával a jó buli alapja adott.

A grillezés alapelve, hogy sugárzó vagy éppen kontakthő hatására, a fogásokat gyakorlatilag hozzáadott zsiradék nélkül elkészíthetjük.  Alkalmas a sózatlan puha húsok halak, zöldségek, kolbászok, és burgonya elkészítésére. A grillezésnek minden előnyét egyszerre élvezhetjük. Az alacsonyabb zsírtartalomnak köszönhetően könnyebben emészthető ételek kerülhetnek az asztalra, melyeknek ráadásul eredeti íze is jobban érvényesül. Ma már számos elektromos grillkészülék, grillserpenyő, és kontaktgrill kapható, amelyekkel még könnyebb dolgozni, és a szenes, grillel ellentétben nem kell a bellobbantással foglalkozni, illetve nem jutnak káros anyagok, vegyszergőz (pl. gyújtó folyadékból) az ételbe. A szomszédok is örülhetnek, hiszen az elektromos megoldással, nem füstölünk. A nagyon rövid melegedési időnek hála valóban friss étel kerülhet a tányérokba, megfelelően átsütve, hiszen a jelző miatt nem kell aggódnunk a megfelelő hőfok miatt. A tapadásmentes bevonat ajándék. Könnyen tisztán tartható, és szinte lehetetlen odaégetni rajta a húst. Rossz idő esetén nem kell elhalasztani a programot, a lakásban is használható, és ha úgy alakul a buli, hogy korábban kell készüljünk, akkor a melegen tartó funkció is a segítségünkre lehet.

Nyáron sem kell megvonnunk hát magunktól az áhított pizzát, vagy hamburgert, csak megfelelő módon, tiszta alapanyagokból, otthon készítve a legbiztonságosabb. Igaz ez a koktélokra is. A kulcs a mértékletességen van. Illetve az alapanyag megválasztásán. Jó koktél alap lehet egy száraz bor, édeskés, vagy fanyar cukormentes gyümölcssziruppal, friss gyümölccsel, szódával. Nem feltétlen kell égetett szeszt önteni a koktélba, bőven elég bele a minőségi bor. Parti előtt és közben és után is gondoskodjunk a folyadékpótlásról, és célszerű az estére a limitet belőni az alkohollal kapcsolatban. Nem tilos az italozgatás, de érték a mérték, és a minőség.

 

Tippek a grillezéshez:

  • Célszerű előre bepácolni a húsokat, recepttől függően 1-3 nappal korábban. A sütőt át kell törölni. Lehetőleg illatanyag mentes ruhával.
  • Fő a változatosság! Grillezni tulajdonképpen bármit lehet. Halat, sovány, és kövér húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, pizzatésztát.
  • A változatos fűszerezés színesíti a fogásokat. Lehet a pácba tenni fűszereket, de a grillen is a húsra szórhatjuk. Akadnak olyan fűszerek amit direktben nem szerencsés grillezni, mert megég, vagy a kioldódó olajok kesernyés ízűvé teszik az ételt.( pl.mustármag, provance fűszerek)
  • BBQ-a grillezés atyja: a fedő alatti grillezés. Ebben a tapasztalat teszi a mestert. Célszerű kísérletezni. A technika nem csak a sütést, a húsok átpárolódását gyorsítja, hanem kiemeli az ételek ízét. A fedő alatt lehet használni ízesített vizeket, gyümölcsleveket, alkoholos italokat a párolásra. Ezzel feldobva a nyári menü ízvilágát.

Ne felejtsétek, hogy a SPAR-ban most Jamie Oliver promóciói van! Egészen augusztus végéig grilleszközöket, grillsütőket és késeket lehet vásárolni pontokért! Mi már elég kreatívan gyűjtjük a pontokat, nemcsak a kollégáktól kapunk, de már a pénztárnál bájos mosollyal kéregetünk az előttünk állóktól 😀 A pénztárosok pedig nagyon jó fejek, mert felhívják a figyelmet azokra a pontokra, amit a pulton felejtenek a vásárlók!

Foto: Spar.hu Jamie Oliver termékek

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s