A siker útján. Nem vagy éhes, unatkozol!

Az egészséges életmód, rendszerbe teszi a hétköznapokat. Mindenki, aki kicsit is jártas a témában tudja, hogy a siker alapja a tervezés, a saját keretek felállítása és az, hogy következetesen maradjunk is a kereteink között. 170509

Miért olyan fontos ez? Mert másképp nem működik. Annak aki célokat tűz ki, részcélokra is szüksége van. Lépésről lépésre haladva kell kipipálni mindent, hogy ne essünk szét. Ez két okból is jó taktika: a célomat nem csak a fejemben tartom, hanem mindig látom is (mert én mondjuk le szoktam írni őket) így kevésbé veszítem el a fókuszt. Illetve a kipipálás öröme. Az ugyanis azt jelenti, hogy valami megvalósult, tehát egy lépéssel közelebb a célom.

Mikor jön a farkaséhség, és a túlevés? Nekem hála a sok, nagyon tartalmas listámnak csak ritkán. De ha mégis,többnyire akkor, ha valami miatt megborult a napirendem. Például:

Közbejön egy családi random program, amit nem terveztem előre, vagy nem így volt tervben…korábban indulás stb. = nem tudtam felkészülni, sütni magamnak valami számomra is fogyaszthatót, csúszik az edzés, vagy kimarad. Jézusom már attól is felment bennem a pumpa, hogy ezt leírtam. Rettentő rossz társaság tudok lenni ilyen esetekben. Ez nem azt jelenti, hogy nem vagyok rugalmas, mert nyilván tudok alkalmazkodni, és ott leszek ahol lennem kell, de a testem, és az idegrendszerem frusztrációval, rossz hangulattal, éhséggel reagál. Mert mi mással tudnám lenyugtatni, minthogy megadom neki a szükséges (vagyis ez esetben pont a szükségtelen) tápanyagokat.

Kialvatlanság. A fáradt szervezetnek még több energiára van szüksége, így a kevés alvás lényegében éhséget eredményez. Személy szerint nem túl nagy az alvásigényem, sőt a túl sok alvástól nyomott leszek.De a kevés alvástól dekoncentrált, és keresem a szervezetemnek oly fontos szénhidrátokat, melyek segítik az ébrenlétem. Nem vagyok túl nagy gyümölcsevő, de ilyenkor rendszerint egy kosár gyümi is kevés lenne, hogy jobban legyek. Szóval jó sok cukrot viszek be, ahhoz képest amit megszoktam.

Másnap. Igen bármilyen egészséges életvitelt folytató személy megenged néha magának egy egy jó bulit. Hazudik, aki nem így van. Aztán másnap megbánja. Fáradtság, izomgyengeség, levertség, fejfájás. Ráadásul mondanom sem kell, hogy aki “nincs hozzászokva” az nem bírja az alkoholt. Az én szervezetem, már annyira el van kényeztetve (megszokta a sok jót), hogy nagyon kevés alkoholtól is kikészülök. (itt nem feltétlen a bulira gondolok, hanem a másnapra). Szerintem abszolút nem tudja hova tenni, miért történik ez vele, és mi ez a sok szemét amivel meg kell küzdenie. Miért mondom hogy szemét? Nem a jó, minőségi borokra gondolok. Hanem arra, amit mellé fogyasztunk, és amúgy nem szoktunk. (fehér kifli, zsíros sajtok, stb. +/- a hazafele bedobott gyros, vagy pizzaszelet). Vagy az égetett szeszre.

Stressz, munkahelyi sokadalom. Azért írom ezt, mert én maximum otthoni dolgokon stresszelek. (pl. hogy lesz-e időm főzni, vagy csomagolni). Így ez a munkámhoz olyan szinten köthető, hogy ha valami közbejön, elhúzódik, műszakcsere stb…. kiesek a ritmusból, nem úgy érek haza ahogy terveztem, vagy nem tudok elmenni bevásárolni stb… Ilyenkor fejben már próbálok újratervezni, de rend szerint nehezen megy. Általában megoldom a dolgokat, de közben háromszor tudnék felfalni egy egész Aldit. Amúgy a stressz okozta negatív állapot üvölt a boldogsághormonért, amit leggyorsabban mondjuk édességgel tudunk pótolni, de ilyenkor erősen koncentrálok, hogy a mozgás ugyanezt tudja.

Kütyük. Néha azon kapom magam, hogy elvesztem a Pinteresten, vagy az Instán. Nem elég, hogy úgyis kajás oldalakat bújok, de maga az egyhelyben ülés, amire terveztem 5 percet, és lett belőle 25, nomeg a görnyedő tartás lefáraszt testileg, agyilag. most ettem, de már éhes vagyok. Na ilyenkor jön hirtelen a “nyomás edzeni” belső hang.

A fent említett dolgok egész jól kiküszöbölhetők, ha előre megtervezzük hetünket. Feladatlistával, bevásárlólistával, és menüvel. Nekem ez nagyjából 15 percet vesz igénybe egy vasárnap estémből, amíg felírok mindent a konyhai táblámra.

Mikor filmet nézünk, rendszerint rámjön az éhség, hacsak nem valami extra izgalmas a story. Ezért kell filmezés közben körömlakkozni. Alhangon kell rá másfél óra, és kizárt, hogy lakkos körömmel bármilyen zacsiba nyúljak.

Top 10 unaloműző/éhséggátló tevékenység otthon:

  1. ruhás szerkrény rendezése
  2. dobozkák rendszerezése
  3. pókhálózás
  4. bármilyen kerti munka
  5. manikűr v. házi kozmetika
  6. ajtók áttörlése
  7. szenálás (mindegy mit és hol, úgyis van minden helységben valami ami felesleges)
  8. takarítás
  9. edzés
  10. cipőpucolás

+ 1 hosszú fürdő, max kikapcs egyedül vagy kettesben.

143472

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s